Olej rzepakowy to bogate źródło składników odżywczych

Olej rzepakowy to znacznie więcej niż tylko źródło energii w diecie człowieka. Wysokie proporcje kwasu oleinowego i linolowego pozytywnie wpływają na metabolizm i poziom lipidów we krwi, czyli na poziom cholesterolu.

Ponadto olej rzepakowy zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Wreszcie, kwasy tłuszczowe są niezbędne do transportu rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D i E. Rzepak zatem jest źródłem cennych składników odżywczych dla ludzi i zwierząt, podczas ekstrakcji oleju powstają łupiny i pozostałości nasion. Są cenną paszą białkową dla bydła, owiec i trzody chlewnej w zależności od metody ekstrakcji oleju powstaje śruta rzepakowa i makuch.

W zależności od stopnia sprasowania makuch rzepakowy zawiera od 11 do 18 procent oleju, a więc dostarcza mniej więcej tyle samo energii co ziarno. Śruta rzepakowa produkowana jest głównie przy produkcji przemysłowej i przetwórstwie oleju rzepakowego, posiada ona wysoką zawartość białka, dzięki czemu jest bardzo cennym składnikiem odżywczym.

Rzepak jednak może być atakowany przez różnego rodzaju insekty takiej jak mszyce, miniarki, ślimaki, śmietki, rolnice, czy też takie insekty jak gnatarz rzepakowiec, tantniś krzyżowiaczek. W tym wypadku należy stosować specjalistyczne insektycydy, dzięki nim pozbędziemy się niechcianych gości.

Mogą siać one spustoszenie w uprawach niszcząc liście i łodygi. Oczywiście wiele z nich jest w stanie larwalnym , dlatego też trzeba z nimi walczyć w okresie wiosennym, zanim pojawią się kwiaty. Innym problemem w przypadku hodowli rzepaku są także chwasty, wówczas rośliny uprawne muszą konkurować z innymi roślinami o światło, wodę i składniki mineralne. Dlatego też trzeba pozbyć się chwastów już na wczesnym etapie, jeszcze przed kiełkowaniem. Stosuje się różnego rodzaju herbicydy – zwalczanie miotły zbożowej w zbożach ozimych zboża czy rzepak może wówczas prawidłowo się rozwijać i dawać wysokie plony.